Tervetuloa käsityöblogiini

Tervetuloa käsityöblogiini
Minun ihanin kerä on Kaneli-kerä. :)

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Jämälankavinkkejä

Viimeksi editoitu 10.3 2016 kello 23.00

  Jämälankaa eli edellisistä töistä jääneitä vajaita keriä ja langanpätkiä voi käyttää eri tarkoituksiin. Lopputulos on usein värikäs ja pirtsakka. Erilaiset peitot, pitkävartiset sukat ja raidalliset patalaput ovat lienee tavallisimpia jämälankatöitä.

 
  Olen etsinyt tähän postaukseen erilaisia mielestäni kivoja ideoita jämälankojen tuhoamiseen. Laitan vinkkejä tarvittaessa lisää.  Vinkkejä otan vastaan sähköpostiosoitteessa: seijasiskon@gmail.com 

Sytomyssy  on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle. Jämälangat käyvät hyvin sytomyssyihin  mutta  on huomoitava, että lanka ei saa olla kutiavaa, koska myssyt  ovat arkaa ja usein haavaista päänahkaa vasten. Puuvilla- ja bambulangat ovat parhaita valintoja sytomyssylangaksi.   
  
  
Sytomyssyilystä löytyy paljon infoa Matleenan Lankapirtti blogista täältä ja täältä. Kuvien sytomyssytkin ovat  Matleenan käsialaa ja Lankapirtin sivuilta täältä  löytyy postaus  jonne on kerätty Hyviä Sytomyssymalleja. Valmiit sytomyssyt voi Oulussa viedä Lankamaailmaan, Saaristonkatu 27, josta ne toimitetaan OYS:n syöpäpolille.

Monissa sairaaloissa  otetaan vastaan jatkuvasti pikkuruisia sukkia vastasyntyneille ja keskosille. Oulussa  keskosten sukatkin viedä Lankamaailmaan, josta ne toimitetaan OYS:iin


Simpsukan blogista täältä  löysin postauksen, jossa tietoa keräyksistä ja monta hyvää vinkkiä pikkuruisten sukkien tekoon.   
 

 Eka sähköpostivinkin sain Satulta, jonka neulomia kuvan pääsiäismunat ovat . Kuvan nappasin hänen blogistaan täältä.  Ohje kivoihin pääsiäismuniin löytyy Novitan sivuilta täältä.


 Näihin kivoihin helppoihin pupuihin löytyy ohje täältä .Ohje on englanniksi , mutta ilman kielitaitoakin pärjää, sillä kuvat vaihe vaiheelta ovat selkeät.


Kuvan muffinit ja keksit ovat omatekemiäni. Lisää kuvia ja ohjeet löytyvät tästä blogista täältä


Seuraavan linkin takaa löytyy loputtomiin  kuvia erilaisista itsetehdyistä leikkiruuista (mm.kuvan hedelmät)
 http://www.flickr.com/groups/playfood/pool/


Kesäpyörän koristelu jämälangoilla voisi olla hauskaa ja luovaa puuhaa.

 
Seuraavassa linkissä onkin kivoja ja inspiroivia ideoita pyörän koristeluun:


Seuraavasta linkistä löytyy suomenkielinen ohje   Afrikankukka satulanpäälliseen:
http://paulakristiina.blogspot.fi/2012/04/satulan-paalinen.html


  Drospsin sivuilta täältä löytyi hauskat pääsiäispöllöt.:)


  Kuvan pääsiäiskanat ovat omatekemiä parin vuoden takaa. Tässä ohjekkin. Vaikka ohje on englanninkielellä niin selkeiden kuvien ansiosta kieltä osaamatonkin voi onnistua.

Pirtsakka tyyny, jonka voi tehdä halutessaan kokonaankin jämälangista. Ohjekin löytyy täältä.
 
Ihastuin Sukkalandia blogissa täällä kuvan Siksakpeittoon. Peiton koko on 102 x 161 cm ja peittoon on mennyt 1,5 kiloa  7-veikkaa, Jannea ja muita saman vahvuisia lankoja. Itselläni on nyt mielessä  tehdä tällä mallilla "Lankapaaston" aikana pienempi vauvapeitto Siksakilla. Ohjeen Siksak-peitontekoon löytyy Ilonpilkkuja-blogista täältä!
 
Apupuja tehtiin SPR:n kautta maailman katastrofi-alueille  lasten turvaleluiksi vuonna 2007 ja 2008.Tein silloin muutamia keräykseen mutta juuri nämä kuvassa olevat puput taisin silloin tehdä sukulaisten lapsille, Eemilille ja Sallalle.:)  Jämälankatyöksi sopii hyvin tämäkin.  Ohje löytyy Raverlystä:  http://www.ravelry.com/patterns/library/apupupu

Virpiltä sain tosi mukavan jämälankavinkin. Kuvan Afrikankukkakukkaro on hänen virkkaamansa. Lisää kuvia ja tietoa Virpin blogissa täällä.Erilaisten tiskirättien ohjeita löytyy netistä vaikka kuinka paljon. Tiskirätihän ei tarvi olla välttämättä neliön muotoinen tai yksivärinen. Mielikuvitus on näissäkin rajana. Kuvan "Flower Powerit" löytyvät Raverlystä  täältä .  Bambulangalla on kuulemani mukaan hyvä pyyhkiä mutta puuvillalangatkin käyvät.

  
 Tämän linkin takaa löytyy ohje kuvan Mansikan-malliseen tiskirättiin. :) 


Tämän ihanan tiskiruusun ohje löytyy Johkun blogista täältä.

Näiden tiskirättien mallit käyvät patalappuhuinkin. Patalaput tosin  tekisin kaksinkertaisina. 

Nuken vaatteet on kiva jämälanka kohde.  Koukutettu blogissa ihastuin kuvan Isoaidin neliöjakkuun. Ohje jakkuun löytyy Puikkokuumetta blogista täältä.


Tämä nukke on lähdössä juhliin. Ohje löytyy täältä. Samaisella sivuilla on muitakin neulottuja nuken vaattteita ja asusteita. 


Tältä sivulta voi etsiä ideoita Barbien vaatteisiin ja asusteisiin. 
Kuvan myssyihin on neulottu ihan lyhyetkin villalanganpätkät ja lopputulos on aika kiva. Lisää näistä myssyistä täällä.

Langanpätkiä voi myös käyttää pehmolelujen täytteeksi.Sudelta sain vinkin  kuvan pirtsakasta huivista, jonka ohje on täällä.

Peitto Dominotekniikalla on aivan mainio jämälankakohde.Kuvassa Helmiksen tekemä komea peitto ja lisää tietoa ja  kuvia hänen blogissaan täällä. Samaisen peiton ohje löytyy Ulla-nettineulelehdestä nimellä "Kaaospeitto" täältä.


 Koukuttamosta täältä löysin kivoja pussukoiden ohjeita.


Vetoketjunkin voi virkata pussukkaan.


Et-lehden viimesyksynä käydyn patalppukisan satoa voi käydä kurkkimassa täällä. Siellä monta ideaa jämälangoillekin.  


Ohje palloon: http://johkunlainen.blogspot.fi/2014/02/virkattu-jalkapallo.html 

 Kiva "tikkaripeitto" pyörylöistä
 Ohje:
kotiliesi.fi/kasityot/neulonta-virkkaus/virkattu-peitto-pyoryloista


 Salmiakkipeitto:
 http://kotiruusu.blogspot.fi/2016/01/ideoita-ja-ohjeita-salmiakkikuvion.html 


Pikkusukkia keskolaan
 http://kissinen.blogspot.fi/2005/06/tossujen-ohje-copyright-mimmaneule-luo.html


 http://punalanka.blogspot.fi/2016/07/vironvillapatalaput-ohjeineen.html

Patalappuja vironvillan ämistä. 

jatkuu..

21 kommenttia:

 1. hauskoja jämälanka töitä, uusia ideoita on kiva saada,pitääkin neuloa muutama pääsiäismuna.
  Tollanen pyörä ois kyllä ihana.

  VastaaPoista
 2. Nyt löytyikin kivoja ideoita. :) Puput, pöllöt ja mansikka menivät työjonoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että löysit ideaa. Itelläkin haluttas monia juttuaja kokeilla, mutta pitää pari isompaa työtä saada ensin päätökseen.:)

   Poista
 3. Onpa kivoja vinkkejä, kiitos, kun kokosit niitä meille näytille.

  VastaaPoista
 4. Kiitos. Näitä on ollut mukava ettiskellä ja varmaan lisääkin tulee..:)

  VastaaPoista
 5. Oikein mukavia ohjeita. Jämälangoista onkin kiva tehdä ja suunnitella kaikenlaista. Käyppä kurkkaamassa http://jessieathome.com/2015/02/skylark-in-wonderland.html, siellä olisi vähän erilainen huivi, jonka voisi tehdä jämälangoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta huivilinkistä, jonka lisäsinkin jo jämälankavinkkeihin,

   Poista
 6. Hei, kiva idea kerätä näitä jämävinkkejä samaan paikkaan!!!

  Dominotekniikka on myös ihan yliveto jämälankojen tuhoamisessa.
  Tässä :
  http://helminalle.vuodatus.net/lue/2011/11/torkkupeitto-tilkkupeitto
  - postauksessa taitaa olla oma ensimmäinen sukkalangoista (enimmäkseen jämistä, kyllä!) tekemäni, useampia näitä olen jo neulonut ja nytkin on yksi tekeillä :).
  Ulla-neulelehdessä tämä on Kaaospeitto-nimellä ja ohjeita löytyy monestakin paikasta!

  VastaaPoista
 7. Näille on varmaan käyttöä tulevaisuudessa, kiitos! :)

  VastaaPoista
 8. Kivoja ideoita! Varsinkin mansikka, kukkaro ja huivi kolahti tänne. Pöllötkin on kivat vaikka en vieläkään ymmärrä mikä niissä on niin ihmeellistä et joka paikkaan pitt niitä laittaa. ehkä mä alan pöllöilemaan kun ne on pois muodista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin olis pöllöä koristaa kokonaan huusholli pöllöillä.. mutta pari kivaa pöllöjuttua voisin kelpuutaakkin kotiini. :)

   Poista
 9. Minun mielestäni kiva jämälankaidea on Tikkari- peitto. Olen itse virkannut noita pyörylöitä, mutta kukakohan yhdistäis ne peitoksi?
  kotiliesi.fi/kasityot/neulonta-virkkaus/virkattu-peitto-pyoryloista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivaa on ..lisäsin vinkkeihin. Minä jos teen peittoa niin mun on pakko liitttä palaat tosiinsa aina kun muutaman saan valmiiksi. Muuten on liian iso urakka lopuksi. :)

   Poista
  2. Olen kokeillut montaa erilaista tapaa pyörylöiden yhdistämiseksi, mutten ole vielä keksinyt minua tyydyttävää tapaa. Eräs ystäväni virkkasi minulle muutaman pyörylän yhteen. Tuli tosi siisti lopputulos. No, varmaankaan minun mielestäni tarpeeksi nopeaa tapaa ei taida ollakaan.

   Poista

Mitä ajatuksia tämä kirjoitukseni herätti? Kommenttisi otan ilolla vastaan. :)