Tervetuloa käsityöblogiini

Tervetuloa käsityöblogiini
Minun ihanin kerä on Kaneli-kerä. :)

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kettukarkkimyssy

Edellisessä postauksessa arvuuttelemani myssy oli Kettukarkkimyssy. Tein myssyn  tilauksesta Hesalaiselle naiselle, joka otti yhteyttä sähköpostitse. Hän oli nähnyt kuvan vuosi sitten tekemästäni lapsen Kerttukarkkimyssystä vanhassa blogissani ja ihastunut siihen. Nainen toivoi  myssyä, jota voisi keväällä ja kesälläkin pitää.

 

Langaksi valitsin  bambu/puuvillasekoite lankaa. Keltainen ja valkoinen lanka ovat Scahenmayrin Cottonbamboota  ja punainen on vastikään ostamaani Hjertegarnin Bommix-bamboota Oulun Lankamaailmasta. Myssystä tuli pehmoinen, kutiamaton ja luonnonkuidun ansiosta myös hengittävä. Oikean koon  tekemistä helpotti se että myssyntilaaja lähetti minulle vanhan myssynsä, joka oli juuri sen pituinen ja levyinen mitä hän toivoi. Se oli kyllä ihan hyvä idea. Minusta oli  helpompaa tehdä niin sensijaan että olisin saanut pelkät päänmitat. Koko kuitenkin jännittää nimittäin viimeistelyvaiheessa kastelin myssy ja kuivatin tasolla ja myssy hieman levähti. Pesin sitten hienopesuohjelmalla mutta eipä sekään juuri mitään auttanut. 

 Lankamaailmasta sanottiin, että he neuvovat  aina, että bambulankaa neuloessa kannattaa käyttää puolta numeroa pienempiä puikkoja. Olisihan minun pitänyt tuo asia tietää. Opinpa  kuitenkin taas uutta vaikkakin tälläkertaa näin "kantapäänkautta". 

Toivossa elän kumminkin, että myssy olisi  sopiva. Jos niin ei ole  niin teen sitten uuden myssyn ja eiköhän tällekin myssylle sopiva pää löydy. :) Myssyn laitan postiin huomenna. 

Myssy on nyt M/L kokoinen. Käytin 3,5 pyöröpuikkoja ja lopussa 3,5 sukkapuikkoja. Silmukoita loin alkuun  100 ja resorin jälkeen lisäsin 8 silmukka tasavälein eli yhteensä 108. Sitten neuloin muutaman raidan punaisella ja valkoisella ja ennen kettukuviota neuloin viisi kerrosta keltaisella.


 Kettukarkkikaavio  toistuu kerroksen aikana 12 kertaa. 


 
Tässä kuvassa näkyy sitten nurja puoli. Itse opettelin kirjoneuleentekoa kuusi vuotta sitten Oulun Kansalaisopistolla ja sainkin  Tuija-opelta hyvät neuvot siihen hommaan. Olin itse silloin  vasta-alkaja käsitöissä ja monta muutakin perusjuttua kurssilla opin.

 Kirjoneuleen teko on vasta-alkajalle hidasta,  kun pitää opetella kuljettamaan lankoja työn takana oikein. Pitää myös huomioida, ettei vedä lankoja liian tiukalle neuleen takana.  

 Helppoa on kirjoneule sitten, kun alkuun pääsee ja nopeutta ja näppäryyttä tulee lisää kokemuksen myötä.  Kirjoneulosta  voi opiskella netissäkin vaikkapa täällä 
Kun myssy oli sopivan korkuinen niin tein kavennukset siten, että joka  kavennuskerroksella kavensin aina 12 kertaa.  1.  kavennuskerros  joka 11s ja 12s oikein yhteen 2. välikerros  3. kavennuskerros eli  joka 10s ja 11s yhteen, 4. välikerros 5. joka 9s ja 10s yhteen 6.  välikerros 7.  joka 8s ja 9s yhteen  8. välikerros  9.  7s ja 8s yhteen, jonka jälkeen kavennukset samaan tapaan joka kerros kunnes puikoilla jäljellä  enää 11 silmukkaa. Sitten vain lanka  loppujen silmukoiden läpi ja viimeistelyt. 

 Tänään tulivat postista   Kippovalimolta  tilaamani puuvillalangat.


  
Seuraava käsityöni on raidallinen "Toukkapussi" , jonka aion tehdä kuvan langoista raitageneraattoria apuna käyttäen.:D Siitäpä sitten lisää seuraavassa postauksessa. :)

Mukavaa Viikonloppua!

t. Seijasisko
24 kommenttia:

 1. Oikein sievän näköinen myssy. Kuvasta päätellen ei ainakaan kovin isolta nätä.
  Jäin miettimään mikä on " Toukkapussi"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukkapussi on hieno keksintö eli se on neulottu kapalo vauvalle. Blogin vasemmasta reunasta löytyy kuvalinkki ja haaste keräykseen, jossa neulotaan Toukkapusseja Afganistaniin vauvoille. Ajattelin ainakin yhden neuloa.

   Poista
 2. "Makea" myssy! ;) Toivottavasti on sopivan kokoinen saajalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos..:) Postissa on ..tiistaihin asti saa jännittää.

   Poista
 3. Kiva kun olet taas joukossa. Tämäkin myssy on niin kaunis että kuka vaan laittaisi päähänsä. Pirteä tämä uusi bloginpohja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirena, mukava on kuulua taas tänne Blogistaniaan.:)

   Poista
 4. On kivanäköinen myssy. Varmaan saajalleen mieluinen. Niin taidolla tehty. Kirjoneule monella langalla on haastava juttu. Joskus olen kokeillut kauan sitten, kun tein pipot meille kummallekin ja minua neuvoi silloin eräs ystävä siinä. Kerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu. Olet oikeassa. Usemmalla kuin kahdella langalla tehty kirjoneule onkin jo haastavampaa.

   Poista
 5. Mukavan näköinen myssy ja jos vasta aloittelet kirjoneuletta,niin miten olet sanut tehtyä noin tasaisesti ja siististi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Intsu..tosin en ole vasta-alkaja..tosin en nyt kauhean kokenutkaan. Tuossa vain muistelin kuuden vuoden takaista kansalaiopsiton kurssia , jos opettelin tekemään kirjoneuletta. :)

   Poista
 6. Muistan kettukarkkisi jo aikaisemmalta ajalta ja yhtä hyvältä se näyttää edelleen.

  VastaaPoista
 7. Ei tullut siis äkäistä tirppaa tuli kirpeä kettu :) Saas nähdä miten käy minun Bambu kesäsukilleni, sillä en minäkään tiennyt käyttää pienempää puikkoa. Tosin työtä tehdessä on jo alkanut tuntumaan että pienempi puikkovalinta ehkä olisi ollut aiheellinen, sillä jostakin syystä käsialani on ollut kovin löysää bambupitoisella langalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sukkasi eivät liika pyöri jaloissa ja jos niin käy niin annat jollekin isompijalkaiselle ja teet itsellesi uudet .Ihanat varmasti jokatapauksessa tulee - bambu on niin hyvä materiaali. Myssy oli onneksi kuitenkin sopiva. Myssyn saaja on aikonut laittaa minulle vielä kuvankin myssystä häen päässään ja saa kuulemma laittaa kuvan blogiinkin.:)

   Poista

Mitä ajatuksia tämä kirjoitukseni herätti? Kommenttisi otan ilolla vastaan. :)