Tervetuloa käsityöblogiini

Tervetuloa käsityöblogiini
Minun ihanin kerä on Kaneli-kerä. :)

torstai 27. maaliskuuta 2014

Toukkapussi raitageneraattoria apuna käyttäenhttp://pienilankarulla.blogspot.fi/2014/03/toukkapussihaaste.html

Lankarullan blogista täältä luin  "Hope for the Babies International" -yhdistyksen keräyksestä, jossa kerätään  Toukkapusseja eli villaisia kapaloita Afganistalaiseen sairaalaan. Toukkapussi onkin mainio keksintö. Se  rauhoittaa ja lämmittää vauvaa ja kehitysmaissa nutut ja kapalot ovat  myös hyvä houkutin äideille tulla sairaalaan synnyttämään turvallisesti. Samalla voidaan antaa mm. ehkäisyneuvontaa.  

  Itse päätin tehdä keräykseen yhden toukkapussin, jonka sain valmiiksi tänään. Tein Lankarullan sivuilla olevat ohjeen mukaan. Ohje löytyy täältä.Kuvassa  toukkapussi on Vaavi-nuken päällä.
 Vaavi on vastasyntyneen vauvan kokoinen tosin pää on yleensä oikeilla vauvoilla isompi. Toukkapussi on suunniteltu  0-6 kuukauden ikäiselle vauvalle. Ohjeesta poikkesin sen verran,  etten ommellut alareunasta pussinsuuta kiinni,  vaan virkkasin kiinteillä silmukoilla n. viiden sentin jatkeen etupuolelle. Tein jatkeeseen napin reiät ja ompelin napit kiinni takaosan helmaan. Nyt vauvan voi pukea alakautta, minkä luulisi olevan kätevämpää ainakin isompikokoisia vauvoja puettaessa. 

Hieman ihmettelin ,  kun ohjeen langaksi oli valittu Seitsemän Veljestä. Sehän herkästi kutiavava lanka . Kyllähän se tietysi niin menettelee, jos  pussin alle on puettu huolella vaatekerta. Enpä luottaisi kuitenkaan siihen- etenkään, kun  kapalo tulee kehitysmaan lapselle.


  Itse valitsin paksuhkon puuvillalangan ja käytin 4. pyöröpuikkoa. 50 gramman kerässä  on Dropsin Paris-lankaa 75 metriä. Lankaa meni n. 230 grammaa.  Puuvilla ei  kutise ja lämmittääkin ja voisin kuvitella, että lämpimissä maissa se ole liian tukalakaan. Merinovilla olisi  minusta kuitenkin ihan paras lankavaihtoehto vauvanvaattesiin. Ongelma on vain se, että hyvä merinovilla  on aika kallista.

Toukkapussia tehdessäni käytin apuna raitageneraattoria. Raitageneraattori on netistä löytyvä mainio työkalu, jonka avulla voi suunnitella raidoituksia neuleisiin.:)


Ensin pitää valita värit ja sitten  raitojen leveys (= kuinka monta kerrosta yksi raita on) ja lopuksi vielä kerrotaan montako kerrosta raitoja aikoo tehdä. Sitten painetaan vain Enteriä ja generaattori "arpoo" satunnaisen raidoituksen.

Ensimmäistä vaihtoehtoa ei tietenkään pakko valita vaan sivua voi päivittää  niin kauan miellyttävä raidoitus löytyy.  Linkki raitageneraattoriin tässä

Lopuksi vielä ylpeä äiti esittelee lapsensa tekemän huovutetun taulun.:) Lapsi on kyllä jo 26-vuotias.:)  Sain alkuvuodesta taulun lahjaksi tyttäreltä ja olen siitä ikionnellinen.  Kehystytin taulun ja se löysi paikkansa kotimme seinältä.

Aurinkoista mukavaa viikonjatkoa!

t. Seijasisko

12 kommenttia:

 1. Olen miettinyt jonkin verran tuota langan kutittavuusasiaa etenkin hyväntekeväisyysneuleissa. Itse olen päätynyt siihen, että on parempi, että kolmansissa maissa on mahdollisimman monelle edes jotakin päälle pantavaa lämmikettä ja kenties houkutinta tulla sairaalaan synnyttämään kuin että kaikki sinne toimitetut neuleet olisivat huippupehmeitä. Moni ei-niin-lankoihin-vihkiytynyt neuloja jättäisi varmasti nutun tai toukkapussin neulomatta, jos edellytettäisiin ei-markettilankojen käyttöä - ja moni kokee ne perusnovitalaiset ihan riittävän pehmeiksi myös omien suomalaislasten neuleisiin. Tietysti aina parempi, mitä pehmeämmistä ja helppohoitoisemmista langoista hyväntekeväisyysneuleetkin tehdään, mutta omasta mielestäni tärkeintä on kuitenkin se, että niitä ylipäätään tehdään, mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

  VastaaPoista
 2. Ihan asiaa puhut , mutta sitä en ymmärrä miksi se 7-Veljestä ja Nalle ovat aina se ensimmäinen vaihtoehto näissä nuttuasioissa. Ihan kuin ne olisivat ainoat langat mitä Suomessa myydään ja ne ovat Novitan langoistakin kuitenkin varmaan kaikista kutiavimpia ja enemmänkin sukkalangoiksi tarkoitettuja. Kutina tuntuu ainakin täälläpäin Suomea olevan sangen yleinen esim, omassa lähipiirissä ei kenelläkään pysy 7-veikka myssy päässä. Novitan langoista Wool on ehkä vähän pehmosempi vaikkei sekään enää nykyisin merinovillalankaa olekaan. Nätisti raidoittuvasta Purobatikista mulla on tosi hyvät kokemukset sytomyssyissa. Kävis varmaan nuttulankanakin. Tuosta omatekemästini puuvillapussistakin tuli oikein muheva ja lämpimän oloinen 2,20 oli 50 gramman kerän hinta.

  VastaaPoista
 3. Kiva toukkapussi!

  Olen samaa mieltä Tiiq:n kanssa, että noilla suosituslangoilla halutaan varmasti tehdä mahdollisimman matalaksi kynnys lähteä hyväntekeväisyystempauksiin mukaan. Novitan lankoja kun saa ihan jokaisesta peräkylän lähikaupastakin, mutta monilla saattaa olla lähin oikea lankakauppa sadan kilometrin päässä, eikä välttämättä kulkuneuvoa lähteä sitä hakemaan. Helppohan meidän kaupunkilaisten on sanoa, että valitkaa pehmeämpi lanka, kun täällä on vaihtoehtoja mistä valita!

  Minä en tiedä, mitä langan kutittavuudella tarkoitetaan, koska itselläni ei ole mitään ongelmia käyttää esim. 7 veljestä tai Nallea. Omilla vauvoillani olen käyttänyt ihan novitalaisista kudottuja neuleita, eivätkä nuo ainakaan silloin valittaneet. Olin myös yhteydessä Pirkko Tuppuraiseen etiopianuttujen osalta, ja hän vastasi, ettei siellä ole yhtäkään valitusta kuulunut Nallesta neulottujen nuttujen kohdalla, eli hän on edelleen sitä mieltä, että Nalle käy vallan mainiosti etiopianuttuihin. Minä ainakin jatkan siitä neulomista ihan hyvällä omalla tunnolla, kun olen siihen luvan saanut. :)

  VastaaPoista
 4. Tosi kauniisti raidoittunut toukkapussi:)

  Meillä en olisi voinut ajatellakaan vauvoille Nallea. Meistä kukaan ei pysty sitä edelleenkään käyttämään. 7-veljestä pystyn käyttämään hiukan paremmin muut eivät. Ehkä kehitysmaissa ei ole niin paljon iho-ongelmia kuin täällä pohjolassa. Itse kuitenkin tekisin nutut yms. woolista, koska sitä meilläkin siedetään paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjut! Raitagenerattori on kiva keksintö.:)

   Poista
 5. Edit: kirjoitan tuon aamuisen vastaukseni uudestaan hieman selkeämpäniä. Hyvä kun asioista keskustellaan ja jokaisella on myös oikeus omaan mielipiteeseen. Olen itse miettinyt vähän samaa kuin Marjut, että onko Afrikan vauvojen iho sitten niin paksua että se kestää karkeankin villan. . Yleensähän vauvan ja lapsen iho on alttiimpi kutiamaan kuin aikuisten , koska se on ohuempi. Monet aikuisetkin kutiavat herkästi etenkin kaulan pään aluella, jossa on ohutta ihoa . .olotilaa voii kuvata vaikka sanalla "tuskainen" Allergiasta ole kysekään vaan siitä että lyhytsäikeinen, karhea villa pistelee ihoa vasten. Merinolampaan villa on taas pitkäsaikeistä ja siksi mielyttävämpää ihoa vasten. Jos olisi pakko käyttää Novitan lankoja vaikka näissä toukkapusseissa niin Novita PuroBatik voisi olla kokeilemisen arvoinen lanka. Vaikka se onkin akryylia niin lanka on kuitenkin hengittävä . Onhan Novitalle puuvillojakin esim. Tennessee . Toivon aurinkoista päivän jatkoa kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,ihanaa,että oot palannut blogin pitoon.Neulontaystäväni kysyi joko oon lukenut uutta blogiasi?Ja näin sitten löysin sinut punainen lanka ja oon tosi hyvilläni.Vaikka itse en blogia pidäkkään seuraan neuleblogeja ja taas sain uuden haasteen...tää toukkapussi.Sytosmyssyjä ja etiopia nuttuja on tehty.Hyvää kevättä toivotellen,Anitta,Turust päin.

   Poista
  2. Kiíitos Anitta <3 Kiva kuulla, että olet iloinen minun "paluustani". Toukkapussia oli kyllä mukavaa tehdä. Kauniita kevätpäiviä!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos tyttareni puolesta. . Olikin mukava, kun joku huomasi tässä postauksessa tyttäreni taulunkin. On kyllä livenä vielä upeampi.:)

   Poista

Mitä ajatuksia tämä kirjoitukseni herätti? Kommenttisi otan ilolla vastaan. :)